tmznewsonline.net

Apa bedanya Corona dengan Omicron dengan Flu

Apa bedanya Corona dengan Omicron dengan Flu

Hujan pada musim panas boleh menyebabkan demam denggi (DHF).

Demam, sakit kepala, sakit badan dan keletihan adalah antara simptom penyakit ini.

Tetapi beberapa simptom ini lebih biasa berlaku pada penghidap Covid-19, selesema atau selesema.

Jadi bagaimanakah setiap penyakit ini boleh dibezakan?

Sesetengah simptom, salah satunya ialah perubahan simptom, boleh memberikan beberapa simptom. Bagaimanapun, pakar kesihatan memberi amaran bahawa hanya darah boleh diuji.

Setiap semenanjung ada di kampung, iaitu virus atau virus. Walau bagaimanapun, virus yang menyebabkannya berbeza-beza.

Covid-19 berasal daripada SARS-CoV-2, iaitu sekumpulan jangkitan coronavirus. Sementara itu, virus influenza yang tergolong dalam keluarga influenza terus membiak.

Yang lain mempunyai selsema yang disebabkan oleh rhinovirus, adenovirus, dan parainfluenza. Demam denggi disebabkan oleh flavivirus.

Kes Covid-19, selesema, dan selsema mempunyai satu persamaan iaitu penularan penyakit melalui kebocoran cecair pernafasan (rembesan) daripada orang yang dijangkiti sebelum ini.

Ketiga-tiganya berbeza dengan demam denggi yang disebabkan oleh nyamuk Aedes aegypti.
Perbezaan lain
knokkelkoers

Demam denggi disebarkan oleh nyamuk Aedes aegypti.

 

Demam buku jari

Penyakit ini merupakan virus menular yang ditularkan melalui gigitan nyamuk betina yang terinfeksi flavivirus. Nyamuk yang menyebabkan penyakit ini biasanya adalah Aedes aegypti.

Jenis nyamuk ini juga bertanggung jawab untuk menularkan chikungunya, demam kuning dan virus Zika.

Ada virus dengan serotipe atau varian empatik, antara lain DENV-1, DENV-2, DENV-3 dan DENV-4. Masing-masing variabel ini berbeda dari antibodi manusia. Artinya, empat orang berisiko terkena penyakit tersebut.

Gejala demam berdarah yang paling umum adalah demam tinggi yang muncul tiba-tiba pada awal penyakit.

Pada kasus Covid-19, gejala demam ini belum tentu pertama kali dirasakan. Dalam banyak kasus, gejala ini mungkin tidak muncul sama sekali.

“Gejala pernapasan, yang umum terjadi pada kasus Covid-19, jarang terjadi pada pasien malaria,” kata Melissa Falco, konsultan di Asosiasi Infeksi Brasil.

“Demam berdarah biasanya tidak menimbulkan gejala pernapasan seperti pilek, hidung bengkak atau batuk,” katanya.

Pada tahap awal penyakit, TBC menjadi salah satu gejala paling umum sejak penyakit Covid-19.

Para ahli menekankan bahwa dalam kasus gejala pernapasan, resistensi obat harus selalu dideteksi dengan membandingkan Covid-19 dan virus influenza A H3N2 yang diinduksi influenza.

Tes semacam itu tidak dapat dilakukan dengan aman di laboratorium swasta.

Demam berdarah biasanya berlangsung empat sampai setengah hari. Namun, efeknya bisa berlangsung selama berminggu-minggu.

Efek penyakit ini pada seseorang bisa ringan atau berat (dengan atau tanpa tanda-tanda peringatan). Perawatan dapat dilakukan dengan bantuan dokter dan dokter yang dapat membantu Anda.

Demam denggi yang ringan dan tidak berbahaya ini disertai dengan simptom umum seperti loya, demam, demam merah, muntah, sakit kepala dan sakit otot, nada tulang dan sekeliling mata.

Demam denggi yang tidak teruk tetapi dengan amaran selepas demam. Pada peringkat ini, satu atau lebih gejala yang dianggap membimbangkan mungkin mula muncul, termasuk muntah kronik dan pendarahan.

Demam denggi yang teruk ditanya sama ada terdapat satu atau lebih manifestasi, yang mungkin muncul secara tiba-tiba (pening dan pengsan, berpeluh dan tekanan darah rendah).

Ia juga boleh menjadi sukar bagi orang untuk mengalami plasma berlebihan (kebocoran cecair dari aliran darah), gangguan organ utama, seperti buah pinggang, hati, hati, kepala dan jantung, pendarahan teruk.

“Kebocoran plasma dan kejadian kejutan berlangsung 24 hingga 48 jam, berlaku dengan cepat dan boleh membawa maut jika tidak ditangguhkan dalam tempoh 12 hingga 24 jam,” kata Falcao.

Falcao berkata, istilah demam denggi yang popular di sesetengah negara tidak lagi digunakan kerana manfaatnya sekurang-kurangnya dari segi masalah besar mengikut klasifikasi sebelum ini.

Istilah demam denggi, kata Falcao, tidak termasuk dalam penyakit paling serius, kerana jika dikaitkan dengan istilah, pengidap malaria teruk pasti mengalami pendarahan.

“Andaian itu salah,” kata Falcao.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa varian Omisiron, yang dianggap kurang berbahaya daripada varian Covid-19 yang lain, masih boleh menyebabkan kematian.

Covid-19

Jangkitan dengan coronavirus SARS-CoV-2 boleh berlaku dengan atau tanpa gejala bergantung kepada patogen. Covid-19 adalah nama penyakit yang disebabkan oleh virus ini.

Covid-19 boleh datang dalam tiga bentuk: ringan, sederhana atau teruk. Khususnya, sampel hidung boleh diperiksa secara klinikal dan di makmal.

Gejala wabak yang paling biasa pada tahun 2020 ialah batuk kering, demam, keletihan, dan kehilangan deria bau dan rasa.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyenaraikan gejala yang jarang berlaku seperti sakit kepala, sakit tekak, cirit-birit, mata merah, gatal-gatal dan gatal-gatal.

Pada masa yang sama, gejala yang teruk termasuk kesukaran bernafas, kehilangan mobiliti atau pertuturan, sakit dada dan kekeliruan, yang menjadikannya sukar untuk berfikir atau mengingati apa-apa.

Setakat ini, lima jenis keraguan telah dibangkitkan tentang punca mutasi dalam pertumbuhan: alfa, beta, gamma, delta, dan omicron.

Gejala utama varian Delta adalah serupa dengan varian Alpha, seperti batuk, sakit kepala, sakit tekak, hidung berair, hidung berair, sakit perut dan ruam.

Gejala yang paling biasa semasa mengambil Omicron adalah sakit tekak, keletihan, hidung berair, bersin, sakit kepala dan sakit di bahagian badan tertentu.

Gejala kehilangan bau dan rasa akibat jangkitan jenis ini jarang berlaku.
Covid, demam, selsema

Batuk yang tiba-tiba dan berterusan, sesak nafas dan demam panas kekal sebagai gejala utama bersama dengan cirit-birit dan menggigil.

Seperti demam denggi, simptom Covid-19 biasanya tidak menjadi lebih teruk dengan cepat.

Walau bagaimanapun, bentuk Omicron, yang dianggap kurang berbahaya daripada bentuk lain, boleh menyebabkan kematian.

Di samping itu, perlu diingatkan bahawa menurut penyelidikan dan kajian oleh pakar di seluruh dunia, beberapa gejala ini adalah yang paling biasa. Tetapi ini tidak bermakna bahawa hanya gejala ini berlaku.

 

Ada puluhan gejala yang terkait dengan covid-19, baik saat infeksi, nanti maupun sebagai covid kronis.

Gejala termasuk gatal, rambut rontok, kebingungan dan kecemasan.

Efek jangka panjang dari Covid-19 mempengaruhi jutaan pasien di seluruh dunia. Mereka bisa merasakannya selama berminggu-minggu, berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.
Covid, demam, pilek

Demam

Penyakit ini disebabkan oleh virus influenza, yang memiliki keluarga besar dengan ratusan mutasi. Inilah sebabnya mengapa vaksin flu harus diperbarui dan diberikan setiap tahun.

Flu mungkin memiliki gejala yang mirip dengan Covid-19, tetapi masa inkubasi biasanya lebih pendek.

Dengan kata lain, gejala muncul secara tiba-tiba (biasanya pada malam hari) dan kondisi pasien dapat memburuk dengan cepat.

Dalam kasus Covid-19, waktu inkubasi lebih lama. Diperlukan waktu hingga lima hari bagi tubuh untuk menunjukkan gejala.

Dijelaskan apa itu “negatif palsu”, artinya mereka yang terinfeksi virus corona, tetapi negatif setelah tes. Juga, orang yang memiliki Covid-19 dapat menyebarkannya ke orang lain, bahkan jika Anda tidak memiliki gejala.

Gejala flu yang paling umum adalah batuk (biasanya kering), demam, sakit kepala, nyeri tubuh, kekurangan gizi dan kelelahan.

Flu juga dapat menyebabkan sakit tenggorokan, diare (terutama pada anak-anak) dan hidung tersumbat atau pilek.

Tidak jarang virus flu seperti Covid-19 kehilangan rasa dan bau.
Covid, demam, pilek

Pilek biasanya hilang dalam beberapa hari.

Ini dingin

Rhinovirus, adenovirus atau parainfluenza dapat menyebabkan flu biasa.

Berbeda dengan flu, gejala pilek bersifat ringan dan bertahap.

Gejala umum adalah sakit tenggorokan, pilek dan pilek.

Batuk ringan, seperti demam (biasanya tingkat rendah) mungkin lebih buruk, tetapi ini adalah gejala yang jarang terjadi.

Penderita pilek dan batuk mengalami diare, sakit kepala, dan sesak napas.

Pilek biasanya membaik dalam beberapa hari.

Exit mobile version